כתבות ומאמרים

להיות אבא - השפעות ההריון הנשי על גברים
מאת: מאיה איטקין

על מה שהורות עושה לנשים כבר שמענו, ראינו וקראנו. החלק של הגברים נשאר פחות או יותר מעורפל. אבל, לאחרונה נערכו לא מעט מחקרים שמראים שכל מה שצריך בשביל להפוך גבר נטול עכבות וחסר אחריות, לגבר מסור, דואג וקשוב, היא הורות.  לא רק נשים עוברות שינויים הורמונאליים בעקבות ההריון, הלידה. לידת תינוק, כך מסתבר, מברכת לשלום גם את הגברים.

זה לא אני, זה ההורמונים
בדיוק כמו שהטבע מכין נשים להיות אמהות מסורות ודואגות, הוא יכול להפוך גם את המוח של הגבר לחד יותר ואמפטי. מחקר שנערך באוניברסיטת ריצ'מונד (Richmond), ווירג'יניה (Virginia), ויפורסם בגיליון הבא של כתב העת Society for Neuroscience, מראה שגם אבות טריים עוברים סדרה של שינויים הורמונאליים, שמגבירים את האינסטינקט המטפל שלהם והופכים אותם לנדיבים יותר, דואגים יותר וקשובים יותר. ובגלל שבדרך כלל לטבע יש גם צד אפל, גם הם יכולים לסבול מדיכאון לאחר לידה.

בסדרת מחקרים של צוות חוקרים קנדיים, למעלה מ 90% מהאבות דיווחו על סימפטומים דמויי- הריון, כמו בחילות, תיאבון מוגבר ועלייה במשקל. במחקר אחר, שנערך באוניברסיטת ממוריאל Memorial בניופאונדלנד Newfoundland, נותחו בדיקות דם של 31 גברים שמצפים ללידה. ממצאי הבדיקות העידו על רמות גבוהות של ההורמון פרולקטין, זה שמעודד הפרשת חלב אצל נשים ואותו אחד שמעודד חיות לקנן. אותו מחקר מצא שהרמות של טסטוסטרון צנחו בקרב אותם גברים, אפילו עד 33%.

אבל כאן לא נגמרת העבודה של שני ההורמונים האלה. שניהם מעודדים את ההזדהות הרגשית של האב בדרכים נוספות. מחקר שנערך באוניברסיטת טורונטו (Toronto) מצא שגברים עם רמות גבוהות של פרולקטין דרוכים יותר לבכי של תינוק. הוא גם מצא שלאבות טריים עם רמות נמוכות של טסטוסטרון, יש יותר צורך להגיב לבכי של תינוק. במחקר אחר, נלקחו דגימות דם מאבות טריים, פעם אחת לפני שהחזיקו את התינוק ופעם נוספת לאחר שהחזיקו אותו על החזה במשך 15 דקות. רמות הפרולקטין אצל אותם גברים עלו, וביחד איתם גם הדאגה, ההקשבה וההכלה.

וזה לא סוף החדשות הטובות
מחקר אחר מצא שמושגים כמו תחושת אחריות, עבודה, ביטחון בעבודה ובהכנסה וקידום הופכות לחלק מעולם המושגים של הגבר כשנולד תינוק. אז איך אפשר להסביר את כל השינויים האלה? ציפיות חברתיות, או הורמונים?

מחקרים רבים מראים שכאשר נשים גרות יחד, המחזוריות של הוסת שלהן מסתנכרנת באמצעות המנגנון של הפרומונים. באופן דומה, גם גבר ואשה שחולקים חלל אינטימי משותף, מצליחים להעביר מסרים ולתקשר. במחקר שנערך באוניברסיטת ייל (Yale) השתמשו בבדיקות תהודה מגנטית (FMRI) כדי לבחון מה מסתובב בראש של 25 אבות טריים, ששמעו את התינוק שלהם בוכה, או בזמן שצפו בתמונות של תינוקות. הסריקות הראו פעילות דומה מאוד לפעילות שנראית במוח של אנשים שסובלים מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD). זה לא אומר שאותם גברים סובלים מהפרעה נפשית, אבל אתם יודעים, גברים, עושים עניין מכל שטות.

דאגת יתר זה משהו אחד, ודיכאון אחרי לידה זה משהו אחר. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת אדלייד (Adelaide), לפחות 10% מהגברים סובלים מדיכאון אחרי לידה, למרות שהם לא מודים בזה. בהחלט נתון שאי אפשר להתעלם ממנו, אבל אולי זה מחיר קטן יחסית, לעומת מיליוני גברים שהופכים להיות דואגים ומסורים יותר?.